Quantcast
Channel: SPOORWIJK IS EEN GROEN STADSWIJK IN DE 3E EN LAATSTE FASE VAN DE STADSVERNIEUWING.
Viewing all articles
Browse latest Browse all 468

Baas in je eigen buurt: Spoorwijk

$
0
0
AD 15.08.2017 Wie weet beter wat er nodig is in de straat of buurt dan de bewoners zelf? Daarom krijgen de wijken eens per vier jaar een pot van 50.000 euro voor bijvoorbeeld een extra speeltuin of ontmoetingsplek.
De gemeente begint met een proef in zes wijken: Moerwijk, Spoorwijk, Nieuw Waldeck, Mariahoeve, het Zeeheldenkwartier en Bezuidenhout. 
De omvang van het wijkbudget varieert per stadsdeel, maar gemiddeld komt het neer op 50.000 euro per wijk, schrijft het college in het nieuwe actieplan Burgerparticipatie. De spelregels worden nog opgesteld, maar het idee is dat de buurt zelf beslist over de besteding van de 50.000 euro, volgens een ‘transparant besluitvormingsproces’. Ambtenaren begeleiden dat traject. ,,We willen dat mensen zich thuis voelen en betrokken zijn’’, zegt wethouder Rabin Baldewsingh (wijkaanpak, PvdA). ,,Dan helpt het als ze directe invloed hebben op wat er in hun wijk gebeurt.’’
Als de proef slaagt, krijgen alle Haagse buurten eens per vier jaar geld voor bijvoorbeeld ontmoetingsplekken, speelplaatsen of groen. Het gaat om extra voorzieningen of initiatieven, niet om vernieuwingen die sowieso nodig zijn. ,,Het kan van alles zijn’’, zegt Baldewsingh, ,,zolang het bijdraagt aan de leefbaarheid, voor iedereen toegankelijk is en er genoeg draagvlak voor is.’’ In theorie zou het geld dus ook naar een festival of wijkfeest kunnen gaan.
Het kan van alles zijn, zolang het bijdraagt aan de leefbaarheid, voor iedereen toegankelijk is en er genoeg draagvlak voor is, aldus wethouder Rabin Baldewsingh.
Deze ‘baas in eigen buurt-aanpak’ borduurt voort op de inspraakfilosofie die dit college in 2014 Haagse Kracht heeft gedoopt. De politiek probeert zoveel mogelijk om Hagenaars te betrekken bij plannen. Belangrijke beslissingen rond Madurodam, de verkeersvisie voor Scheveningen en de bomenkap aan de Laan van Meerdervoort kwamen tot stand na intensieve bemoeienis van bewoners en betrokkenen. De keerzijde: besluiten vergen soms te veel tijd, fluisteren critici op het stadhuis.
Veel bewoners en betrokkenen spraken mee over de groeiplannen van miniatuurstad Madurodam. © MARTIJN BEEKMAN


Verschillende coalitiepartijen blijven positief. D66-fractieleider Robert van Asten: ,,Je moet durven experimenteren. Het is goed als mensen zelf met een plan komen. Neem dat nieuwe weefvak op de A4, dat is bedacht door een automobilist (Sijsling, red.) en het werkt!’’ PvdA’er Martijn Balster: ,,Een heel goede zaak. Met een eigen potje kunnen mensen bepalen wat belangrijk is.’’   

Viewing all articles
Browse latest Browse all 468